כאבים בכתף אינם עניין נדיר, במיוחד עם הגיל או לאחר פעילות מאומצת, אבל כשמדובר בקרע בגיד הכתף, המצב עלול להפוך למורכב מאוד. בין אם זה קרע קטן שמורגש רק כשמנסים להרים משהו כבד או לבצע פעילות בגובה, או מאידך גיסא קרע משמעותי שלא מאפשר אפילו להתלבש בבוקר בקלות, מדובר באתגר רפואי שדורש גישה מדויקת וידע מעמיק.
למה הגיד שלנו מתעקש להיקרע?
הכתף היא מפרק גמיש להפליא שמאפשר לנו לבצע מגוון עצום של תנועות. עם זאת למפרק המופלא הזה שנקרא כתף יש גם חסרונות – הנטייה לקרעים בגידים. השרוול המסובב (Rotator Cuff), קבוצה של ארבעה גידים עיקריים בכתף, חשוף במיוחד לפגיעות. הקרעים יכולים להיגרם מחבלה ישירה, כמו נפילה או מכה חזקה, או משחיקה ממושכת עקב פעילות ספורטיבית אינטנסיבית, עבודה פיזית, או פשוט בלאי טבעי עם השנים. יש לציין כי ברוב המקרים מדובר בבלאי טבעי, תהליך הזדקנות של הגידים.
הבעיה? גיד קרוע בכתף פוגע בתפקוד היום-יומי וגורם לכאבים עזים, במיוחד בלילה. אך לא כל קרע דורש התערבות דרסטית, מה שמוביל לשאלות חשובות כמו: מתי חייבים ניתוח, ואיך בוחרים בטיפול הנכון?
תסמינים: לא כל כאב כתף הוא קרע
קרע בגיד הכתף מתבטא במגוון דרכים, כך שאבחון נכון הוא קריטי. הנה כמה מהתסמינים הנפוצים:
- כאב פתאומי או כרוני בכתף, במיוחד בעת תנועה.
- חולשה ברורה בהרמת הזרוע או סיבובה.
- תחושת קליקים או רעשים בעת הזזת הכתף.
- קושי להרים את היד מעל הראש.
בעוד שקרעים קטנים עשויים לגרום לאי-נוחות בלבד, קרעים גדולים עלולים להוביל לחולשה משמעותית ואפילו להרס מוחלט של תפקוד הכתף.
האבחון: זהו, הרגע שאתם לא רוצים לפספס
אם אתם חושדים בקרע בגידים בכתף, אל תזניחו את העניין. אבחון מהיר ומדויק הוא המפתח לטיפול אפקטיבי. כאן נכנס הניסיון הרב של מומחים כמו ד"ר מיכאל תמר, אורתופד מוביל בניתוחי כתף. לאחר בדיקה פיזית מעמיקה והערכת התנועתיות של הכתף, בדרך כלל תידרשנה בדיקות דימות משלימות: צילום רנטגן (בו ניתן להעריך שחיקת כתף ומצבים אחרים) ובדיקת US או MRI. בדיקת MRI היא המדוייקת ביותר על מנת לקבוע את גודל הקרע, מיקומו, חומרתו, מידת תפקוד שריר הכתף המפעיל את הגיד, ופגיעות נלוות הנדרשות להתייחסות.
האבחון יכול לחשוף האם מדובר בקרע חלקי או מלא, ומהו הטיפול האידיאלי עבורכם – האם כדאי להתחיל בפיזיותרפיה או שמא עדיף לשקול ניתוח. לרוב אמנם כדאי להתחיל עם פיזיותרפיה לכתף, אך במקרים של קרע אקוטי \ חדש ההמלצה היא לנתח בהקדם.
טיפולים שמרניים: מתי זה יכול לעבוד?
רבים תוהים: האם אפשר להימנע מניתוח? ובכן, במקרים מסוימים התשובה היא כן. טיפול שמרני יכול לכלול:
- פיזיותרפיה: תרגילים לחיזוק השרירים שמסביב לגיד הפגוע ולהחזרת טווח התנועה.
- תרופות נוגדות כאב ודלקת: להקלה על הכאבים ולאפשרות לבצע תרגילים.
- זריקות סטרואידים: משמשות להפחתת הדלקת והכאב, אך לא מתקנות את הקרע עצמו.
- זריקות PRP: בדומה לזריקות הסטרואידים גם הן עוזרות בהפחתת הדלקת והכאב, להחלמה של הגיד, אך לא לתיקון של קרע מלא. ישנם יתרונות וחסרונות לזריקות אלו.
ברוב המקרים ההמלצה היא להתחיל עם טיפול שמרני. הטיפול השמרני מתאים במיוחד לקרעים חלקיים או קטנים. וכך גם קרע שגרם לכאבים ומגבלה בתפקוד הכתף יכול להפוך לקרע, שאמנם עדיין קיים, אך ללא הפרעה בתפקוד היומיומי וללא כאבים. ניתן לעקוב אחר קרעים אלו ללא חשש. במקרים של החמרה בקרע ובכאבים, או כאשר לאחר ניסיון טיפול שמרני הכתף עדיין כואבת וללא תפקוד מספק, הטיפול הניתוחי יכול לעזור מאוד. ד"ר מיכאל תמר התמחה בשיטות זעיר פולשניות מתקדמות לצורך תיקון גידי השרוול המסובב וגידי הכתף ומשתמש בכלים המתקדמים ביותר לצורך תיקון אופטימלי.
כשהפתרון הוא בסכין: ניתוח לתיקון גיד קרוע בכתף
בקרעים גדולים יותר, או כשאין שיפור לאחר טיפול שמרני, ייתכן שיהיה צורך בניתוח. הטכניקות המתקדמות ביותר כיום מאפשרות ניתוחים זעיר-פולשניים (ארתרוסקופיים), שבהם מוחדרת מצלמה זעירה, בקוטר של כ 4 מ"מ, וכלים מיוחדים למפרק הכתף דרך חתכים קטנים.
ד"ר מיכאל תמר, שהשלים תת-התמחות בניתוחי כתף בצרפת, מבצע ניתוחים אלו תוך שימוש בטכנולוגיות העדכניות ביותר. הניתוחים האלה מציעים זמן החלמה קצר יותר, פחות כאבים, וסיכוי טוב יותר לחזור לתפקוד מלא. במקרים חמורים במיוחד, ייתכן שיידרש ניתוח להחלפת כתף.
השיקום: הדרך חזרה לחיים נורמליים
גם אחרי הניתוח הטוב ביותר, ההחלמה דורשת מאמץ. פיזיותרפיה משחקת תפקיד מכריע בתהליך השיקום, כדי להחזיר את הגמישות ואת הכוח לכתף. מומלץ לשמור על סבלנות, מכיוון שהחזרה המלאה לפעילות עשויה לקחת מספר חודשים.
השאלה החשובה היא: האם הכאב ייעלם לחלוטין? ברוב המקרים, לאחר שיקום נכון, יש שיפור משמעותי בטווח התנועה וביכולת לבצע פעולות יומיומיות ללא כאב.
שאלות נפוצות בנושא קרע בגיד הכתף
- האם גיד קרוע בכתף יכול להחלים מעצמו? קרעים קטנים עשויים להשתפר מעט עם הזמן, אך קרעים גדולים אינם נרפאים לבד ודורשים שקילת ניתוח לתיקון הקרע במידה וטיפול שמרני נכשל.
- כמה זמן לוקח להחלים מניתוח לתיקון קרע? לרוב, ההחלמה אורכת 3-6 חודשים, בהתאם לחומרת הפציעה, מצבו הרפואי הכללי של המטופל, ותהליך השיקום.
- האם אוכל לחזור לפעילות ספורטיבית אחרי ניתוח? בהחלט, אך חשוב לעשות זאת בהדרגתיות ובהנחיית פיזיותרפיסט.
- מהו הגיל הממוצע לסובלים מקרעים בגידי הכתף? קרעים שכיחים יותר אצל אנשים מעל גיל 60, אך גם ספורטאים צעירים ועובדים העוסקים בעבודה פיזית עלולים להיפגע.
- האם יש דרכים למנוע קרע בגידים בכתף? חיזוק השרירים שמסביב למפרק הכתף ותרגול טכניקות נכונות במהלך פעילות ספורטיבית יכולים להפחית את הסיכון.
לסיכום
קרע בגיד הכתף הוא פציעה מאתגרת שדורשת טיפול מקצועי ומדויק. ד"ר מיכאל תמר מביא עמו ידע וניסיון רחב בתחום זה, ומספק פתרונות מתקדמים שמאפשרים לחזור לתפקוד מלא עם מינימום סיכונים. לכן, אם אתם סובלים מכתף כואבת, אל תחכו שהמצב יחמיר – פנו לאבחון ולטיפול אצל מומחה, ותחזירו את הכתף למקום שהיא צריכה להיות: בתנועה חופשית וללא כאב.