קרע בגיד הסופראספינטוס: כל מה שצריך לדעת על הפציעה והטיפול בה

קרע בגיד הסופראספינטוס הוא אחת הפגיעות הנפוצות ביותר בכתף, והשפעתו עלולה להיות כואבת ומגבילה מאוד במיוחד כשמדובר בקרע מלא. גיד הסופראספינטוס הוא חלק מקבוצת השרירים המייצבים ומניעים את הכתף הנקראת "השרוול המסובב" (באנגלית: rotator cuff), והתפקיד שלו הוא לעזור בהרמת היד ובשמירה על יציבות המפרק. כאשר הגיד נפגע – בין אם עקב פעילות פיזית מאומצת או כתוצאה מהידרדרות טבעית לאורך השנים – חיי היומיום עלולים להפוך לאתגר כואב ומתסכל. הנה כל מה שצריך לדעת על קרע בגיד הסופרה ספינטוס בכתף, הטיפול בו ואיך ניתן להימנע ממנו.

איך מתרחש קרע בגיד הסופראספינטוס?

קרע בגיד הסופרה ספינטוס בכתף נגרם בעיקר משני גורמים עיקריים:

  1. שחיקה מתמשכת – פגיעות גידים רבות בכתף, ובפרט בגיד הסופראספינטוס, נגרמות עקב שחיקה טבעית לאורך השנים. תהליך זה מחמיר במיוחד בקרב אנשים המבצעים תנועות חזרתיות בידיים (לדוגמה, ספורטאים מקצועיים כמו שחקני טניס ושחיינים).
  2. פגיעה טראומטית – חבלה פתאומית, כמו נפילה על הכתף או חבטה חזקה, עלולה להוביל לקרע מיידי בגיד. פגיעות טראומטיות כאלה שכיחות יותר בגילאים צעירים אך עלולות להתרחש בכל גיל.

מהם התסמינים לקרע בגיד הסופראספינטוס?

זיהוי התסמינים המוקדמים עשוי למנוע החמרה בפציעה ולהוביל לטיפול מהיר. הנה הסימנים הנפוצים:

  • כאב חד בכתף: מורגש במיוחד בעת הרמת היד או ביצוע תנועות סיבוביות.
  • הגבלת טווח התנועה: קושי לבצע פעולות פשוטות כמו הרמת חפצים מעל הראש וסיבוב היד מאחורי הגב. .
  • חולשה בשרירי הכתף: הרגשה שהכתף אינה יכולה לתמוך ומתעייפת בפעולות בסיסיות.
  • כאב לילי: כאב המחמיר בלילה, במיוחד בשכיבה על הצד הפגוע.
  • קולות חריקה וקליקים: תופעה של קולות קליקים בעת תזוזת היד.קרע בגיד הסופראספינטוס

סוגי קרעים בגיד הסופראספינטוס

קרע בגיד הסופראספינטוס יכול להיות בדרגות חומרה שונות, והטיפול מותאם בהתאם לדרגה:

  • קרע חלקי: נזק הכולל רק חלק מעובי הגיד. רק חלק מסיבי הגיד קרועים, והגיד עדיין מחובר לעצם בקצה. בדרך כלל ניתן לטפל בו באמצעות טיפולים שמרניים כמו פיזיותרפיה, נוגדי דלקת, זריקות סטרואידים וזריקות PRP פלסמה עשירת טסיות. חשוב להבין עד כמה הקרע מערב מעובי הגיד וגודלו.
  • קרע מלא: קרע המערב את כל עובי הגיד. הגיד בקצהו אינו מחובר לעצם. כאן חשוב להבין את גודל הקרע, מידת הרטרקציה – כלומר עד כמה הגיד נמשך לאחור ורחוק מנקודת אחיזתו לעצם, וכן את איכות השריר. יש לבדוק בתשומת לב ולעיתים יש צורך בהתערבות כירורגית להחזרת תפקוד מלא לכתף. הניתוח המקובל היום נעשה בצורה זעיר פולשנית, ארתרוסקופיה של הכתף, במהלכה מוחדרת מצלמה לכתף ובעזרתה מתוקנים הגידים.

אפשרויות טיפול לקרע בגיד הסופראספינטוס בכתף

לצורך בחינת הטיפול הנכון ביותר בקרע בגיד הסופראספינטוס אנו מתייחסים לשני גורמים: המטופל, והקרע. המטופל: גילו, בעיות בריאותיות אם קיימות, ספורט בו הוא עוסק, יד דומיננטית, וכן כמובן עד כמה סובל מכאבים ומגבלה תפקודית בעקבות הקרע. לגבי הקרע: גודלו, מיקומו, מידת הרטרקציה של הגיד ומצב השריר המחובר לגיד. להלן כמה משיטות הטיפול העיקריות:

  1. מנוחה והפחתת פעילות: זהו הטיפול הראשוני והבסיסי ביותר. הפחתת עומס על הכתף ומניעת תנועות מכאיבות יכולות לסייע להחלמה.
  2. פיזיותרפיה: טיפול זה כולל סדרת תרגילים לחיזוק שרירי הכתף והגב, להגדלת טווח התנועה ולהפחתת הכאב. הפיזיותרפיסט עובד עם המטופל על בניית תוכנית תרגול מותאמת אישית.
  3. תרופות נוגדות דלקת: נטילת תרופות אנטי-דלקתיות לא סטרואידיות יכולה להקל על הכאב ועל תהליכי הדלקת באזור הפגוע.
  4. הזרקות סטרואידים או PRP (פלזמה עשירה בטסיות): הזרקת סטרואידים יכולה להוריד את רמת הדלקת במפרק ולהפחית את הכאב. שיטה נוספת היא הזרקת PRP, שמסייעת להאצת תהליכי הריפוי של הרקמה באמצעות רכיבי דם ממוקדים.
  5. ניתוח ארתרוסקופי: כאשר למרות טיפול שמרני הכאבים והמגבלה התפקודית נמשכים יש לשקול ניתוח. ניתוח ארתרוסקופי הוא הליך זעיר פולשני שבו משתמשים במצלמה זעירה ובמכשור מתקדם כדי לתקן את הקרע דרך חתכים קטנים ללא פתיחת הכתף.

איך למנוע קרע בגיד הסופראספינטוס?

הקטנת הסיכון לקרע בגיד הסופראספינטוס אינה משימה מסובכת, והיא כוללת הרגלים פשוטים שיכולים להפוך את הכתף לעמידה וחזקה יותר:

  • חיזוק השרירים סביב הכתף: תרגילים ממוקדים לכתפיים ולגב עשויים להפחית עומסים ישירים על גיד הסופראספינטוס.
  • מתיחות וגמישות: הקפדה על מתיחות לכתפיים ולשרירים הסובבים יכולה לשמור על טווח תנועה תקין ולמנוע פציעות.
  • עבודה בטכניקה נכונה: במיוחד בספורט או בפעילות פיזית אינטנסיבית, חשוב להקפיד על טכניקת עבודה נכונה ולהימנע מתנועות חדות ובלתי מבוקרות.
  • שמירה על משקל תקין: עודף משקל מעלה את העומס על המפרקים ועל השרירים, ובכללם הכתף. בנוסף, רקמת שומן עודפת עלולה לגרום לדלקת כרונית בגוף, שבתורה תגרום לפגיעה מואצת בגידים, הזדקנות מואצת, וקושי בהחלמת ושיקום הגידים.

שאלות נפוצות

האם קרע בגיד הסופראספינטוס בכתף מחייב ניתוח? במרבית המקרים, קרעים חלקיים ניתנים לטיפול באמצעות פיזיותרפיה וטיפולים שמרניים אחרים. רק במקרים של קרע מלא או כאשר הטיפול השמרני לא עוזר, נשקלת אפשרות לניתוח.

כמה זמן לוקח להחלים מקרע בגיד הסופראספינטוס בכתך? ההחלמה משתנה בהתאם לסוג הקרע ולדרכי הטיפול. לאחר ניתוח נדרשים כ 3 – 6 חודשים על מנת לחזור לפעילות פיזית עצימה. 

האם אפשר לחזור לפעילות רגילה לאחר קרע? בהחלט. עם טיפול נכון ושיקום מתאים, אפשר לחזור לפעילות רגילה ואף לספורט. מומלץ לעשות זאת בהדרגה ובהתייעצות עם מנתח כתף כמו ד"ר מיכאל תמר.

מה ההבדל בין קרע בגיד הסופרה ספינטוס בכתף לקרעים אחרים בכתף? הסופראספינטוס הוא הגיד עם השכיחות הגבוהה ביותר להפגע. מדובר לרוב במהלך הזדקנות טבעי של הגוף. הקרע בו משפיע ישירות על יכולת הרמת היד, כאבים ותנועה. קרעים בגידים אחרים עשויים להשפיע על תנועות אחרות והינם פחות שכיחים.

האם יש סימנים מקדימים שיכולים להתריע על קרע? כאב חוזר בכתף בזמן פעילות, תחושת חולשה בשריר הכתף, התעייפות של הכתף, והגבלת תנועה – כולם יכולים להוות סימנים מקדימים לבעיה בגיד, ויש לבדוק זאת בהקדם.

מהו הטיפול המומלץ לספורטאים? ראשית, מניעה: תרגול נכון, שמירה על עומס אימונים מתאים, המנעות מפציעה, חיזוק ושמירה על גמישות, כולם יעזרו למניעת פציעה. במקרים בהם התפתח קרע למרות כל הנ"ל ההתייחסות דומה עם דגשים לספורטאים מתוך מטרה להחזיר את הספורטאי בחזרה לפעילות בהקדם האפשרי. ד"ר מיכאל תמר נוהג לבחון באופן יסודי את מטופליו, להעריך את מידת הנזק בבדיקת הדימות: גודל הקרע, מידת הרטרקציה של הגיד, מצב השריר, ולבחור בהתאם את הטיפול הנכון ביותר. במקרים של קרעים חלקיים ופציעות קלות יחסית, כפי שספורטאים עלולים להפגע באופן שכיח, הטיפול יכלול פיזיותרפיה אינטנסיבית ותרגול מותאם, ואם יש צורך – זריקות לשיפור הריפוי.

לסיכום

קרע בגיד הסופראספינטוס הוא פציעה שכיחה אך גם ניתנת לטיפול. באמצעות זיהוי מוקדם של התסמינים, גישה נכונה לטיפול ושיקום מותאם אישית, אפשר להפחית משמעותית את הכאבים ולחזור לתפקוד מלא. חיזוק הכתפיים, שמירה על גמישות ושימת לב לתנועות המבוצעות יכולים להפוך את הכתף לעמידה יותר ולהפחית את הסיכון לפציעות חוזרות.