הכתף היא אחד המפרקים המורכבים ביותר בגופנו – ואולי גם הפגיעים ביותר. כשתפקידה לאפשר תנועה כמעט בלתי מוגבלת לכיוונים שונים, לא מפתיע שפריקת כתף היא אחת הפציעות השכיחות. אך למרות שמדובר באירוע שכיח למדי, הפציעה הזו מעוררת שאלות רבות ומטרידות: איך מטפלים? האם יש סיכוי לחזור לפעילות ספורטיבית? ומה עושים כדי למנוע פריקה נוספת?
איך הכתף "מאבדת את הדרך"?
פריקת כתף מתרחשת כאשר ראש עצם הזרוע יוצא ממקומו בשקע הכתף. זה יכול לקרות בעקבות חבלה ישירה, נפילה, או אפילו תנועה פתאומית ומוזרה. חופש התנועה והגמישות של מפרק הכתף, המפרק בעל טווחי הפעולה הגדולים ביותר בגופנו, הוא גם הסיבה לחוסר היציבות המובנה של הכתף. חוסר היציבות מחמיר בפריקות חוזרות בשל פגיעות במבנים המייצבים.
בין אם מדובר בפריקה חלקית (כשהעצם לא יוצאת לגמרי מהמפרק) ובין אם בפריקה מלאה, מדובר בפציעה מכאיבה שמגבילה את התנועה ואף עלולה לגרום לנזק כרוני, במיוחד אם אינה מטופלת כראוי. ופה בדיוק נכנס הניסיון הרפואי של מומחים כמו ד"ר מיכאל תמר.
אבחון מדויק: הצעד הראשון להחלמה
כל תהליך טיפול נכון מתחיל באבחנה מדויקת. ד"ר מיכאל תמר, אורתופד מומחה לכתף ומנהל שירות ניתוחי כתף בבית החולים מעייני הישועה, מדגיש כי יש לבצע בדיקה יסודית הכוללת בחינת היסטוריה רפואית ובדיקה פיזיקלית מדוקדקת. במקרים רבים תדרשנה גם בדיקות דימות נוספות כמו צילומי רנטגן או MRI כדי להעריך את הנזק לרקמות הרכות ולמפרק עצמו.
כשהאבחנה ידועה, נשאלת השאלה: האם אפשר להסתפק בטיפול שמרני או שהגיע הזמן להתערבות כירורגית?
הטיפול השמרני: לא תמיד מספיק
לאחר פריקת כתף יש להחזיר את הכתף למקומה בדחיפות ועל כן מומלץ לפנות למיון מיד עם החשד לפריקת כתף. שם פריקת כתף תטופל בהחזרה עדינה של הכתף למקומה (רדוקציה). תהליך זה מבוצע לרוב תחת טשטוש (סדציה), ואחריו יידרש זמן להחלמה תוך שימוש במתלה לכתף למשך כשבוע. פיזיותרפיה משחקת כאן תפקיד קריטי, עם תרגילים שמחזקים את השרירים סביב הכתף, מתרגלים פרופריוצפציה של הכתף (תחושת מיקום המפרק במרחב ותפקודו) ומסייעים בשיקום.
לאחר השחרור הביתה יש לקבוע תור בהקדם לייעוץ אצל מנתח כתף מומחה כמו ד"ר מיכאל תמר לצורך התייעצות בנוגע להמשך הטיפול האופטימלי לכתף. אצל צעירים פעילים ספורטיבית עם פגיעות כתף משמעותיות (עפ בדיקת MRI) יש מקום לשקול בחיוב התערבות ניתוחית כבר לאחר פריקה ראשונה לצורך מניעת פריקות עתידיות חוזרות. במקרים אחרים יש מקום להמליץ על טיפול שמרני הכולל פיזיותרפיה ומעקב.
אבל מה קורה כשהכתף מתחילה לפרוק שוב ושוב, אפילו מתנועות יומיומיות פשוטות? כאן מתחילה הבעיה האמיתית – אי-יציבות כרונית.
מתי מגיעים לניתוח?
כשמדובר בפריקות חוזרות או בנזק נלווה משמעותי, הפתרון הכירורגי הופך לרלוונטי. ד"ר מיכאל תמר התמחה בניתוחים מורכבים של הכתף, הן בצרפת תחת הדרכתו של ד"ר פיליפ קולין, נשיא איגוד הכתף האירופאי, והן בבתי החולים המובילים בישראל. ניסיונו כולל תיקונים זעיר-פולשניים בשיטות ארתרוסקופיות, החלפות כתף מלאות (כמו החלפה אנטומית או הפוכה), וניתוחים מתקדמים לתיקון יציבות כמו Latarjet. (קראו גם: החלפת מפרק כתף)
שיטות הניתוח המודרניות מציעות פתרונות מותאמים אישית שמפחיתים את הסיכון לפריקות חוזרות ומשפרים את התפקוד הכללי של המפרק. אבל ברור שאין נוסחה אחת שמתאימה לכולם. ניתוחי הכתף של היום מבוססים על התאמה פרטנית לצורכי המטופל, למצבו הבריאותי ולסוג הפציעה.
זמן התאוששות: סבלנות היא המפתח
כל מי שעבר פריקת כתף יודע: ההתאוששות יכולה להיות איטית. אחרי ניתוח, יש צורך בשיקום פיזיותרפי אינטנסיבי כדי להחזיר את טווח התנועה ולהפחית כאבים. כמה זמן זה ייקח? זה תלוי בגיל, במצב הבריאותי הכללי ובחומרת הפציעה. לחלק מהמטופלים לוקח חודשים להגיע להחלמה מלאה, בעוד שאחרים עשויים להרגיש שיפור כבר לאחר שבועות.
לד"ר מיכאל תמר יש ניסיון והתמחות בניתוח תיקון יציבות לטרג'ט Latarjet. הניתוח נחשב ליעיל ביותר לצורך תיקון פריקות חוזרות של הכתף תוך השגת טווחים מצויינים לאחר ההחלמה מהניתוח וחזרה לפעילות מלאה. הניתוח מאפשר חזרה זריזה יותר להפעלת הכתף בהשוואה לניתוחים אחרים ומטופלים שעברו ניתוח זה מביעים שביעות רצון גבוהה מתוצאותיו בהשוואה לשיטות ניתוח אחרות.
העתיד של טיפולי הכתף
התקדמות בתחום רפואת הכתף מספקת תקווה אמיתית למטופלים. בזכות שיטות זעיר-פולשניות וחידושים כמו החלפות כתף מתקדמות, הסיכויים לחזור לפעילות רגילה משתפרים. אך כדי להבטיח את ההצלחה, חשוב לעבוד עם מומחה שמכיר את המורכבות של המפרק.
ד"ר מיכאל תמר מביא ניסיון עשיר עם טיפול בבעיות כתף מורכבות וגישה המשלבת את החדשנות של הרפואה האירופאית עם ניסיון ישראלי. פנייה למומחה כזה יכולה לעשות את ההבדל – בין חיים מלאי כאב ותסכול לבין תפקוד מלא וחיים פעילים.
שאלות נוספות על פריקת כתף
- האם פריקת כתף יכולה להחלים מעצמה? לרוב, פריקה לא תחלים ללא התערבות וזקוקה להחזרה למקום ולשיקום מתאים.
- האם תרגילים יכולים לעזור לייצב את הכתף? כן, תרגילים לחיזוק השרירים יכולים למנוע פריקות חוזרות במקרים מסוימים.
- האם קיימת דרך למנוע פריקות עתידיות? פיזיותרפיה ושינוי אורחות החיים (המנעות מספורט מגע, משחקי כדור עם הגשה מעל גובה הכתף ועוד) יכולים להוריד סיכון, אך לפעמים נדרשת התערבות כירורגית למרות כל הנ"ל.
- כמה זמן לוקח להשתקם מניתוח כתף? משך ההתאוששות משתנה, אך בכלליות ניתן להגיד כי חזרה לפעילות ספורט מלאה לאחר ניתוח תיקון יציבות מתאפשרת לאחר השגת טווחים מלאים ותנועה 'חלקה' של הכתף ללא כאבים וללא תחושת אי-יציבות. הדרך להחלמה שכזו היא הדרגתית וניתן לצפות לחזרה לפעילות ספורט מלאה בין 3-6 חודשים, תלוי בחומרת הפציעה.
- האם ניתן לחזור לספורט אחרי ניתוח כתף? רוב המטופלים יכולים לחזור לפעילות גופנית, אך חשוב לעשות זאת בהדרכת מומחה.
לסיכום, כתף היא מערכת מורכבת שמצריכה הבנה מעמיקה, טיפול מדויק ותשומת לב קפדנית. מי שחווה פריקת כתף ומחפש פתרון צריך לשקול היטב את האפשרויות ולקבל ליווי ממומחה בעל ניסיון בינלאומי כמו ד"ר מיכאל תמר, שמקנה למטופליו את הטיפול הטוב ביותר עם גישה חדשנית וידע נרחב.